تحلیل عاملی اکتشافی (Exploratory Function Analysis)
معمولا در تحقیقات اقتصادی و اجتماعی به دلیل ماهیت کار و مقیاس متغیرهای مورد سنجش، با حجم زیادی از متغیرها(گویه ها) روبرو هستیم. از طرفی، محقق برای تحلیل بهتر و دقیق تر داده ها و رسیدن به نتایجی علمی تر و در عین حال عملیاتی تر، به دنبال آن است که از یک طرف حجم داده ها را کاهش دهد و از طرف دیگر ساختار جدیدی را برای داده ها خود تشکیل دهد و بر اساس فضای مفهومی دیگری، غیر از آنچه خود در بخش چارچوب نظری در نظر گرفته است، به تحلیل داده ها و تفسیر نتایج بپردازد. به عبارتی، در اینجا، محقق درصدد آزمون انطباق بین سازه نظری و سازه تجربی می باشد.
هدف اصلی روش شناسی تحلیل عاملی اکتشافی(EFA)، بررسی ساختار موجود در دادههای چند متغیره است. در این تحلیل متغیرهایی که همبستگی بالایی(چه مثبت و چه منفی) با هم دارند، احتمالا تحت تاثیر عامل های یکسانی هستند، اما متغیرهایی که نسبت به هم تقریبا همبستگی ندارند، از عامل های متفاوتی تاثیر می پذیرند. تحلیل عاملی اکتشافی تکنیک اماری است که برای برآورد عامل ها یا متغیرهای پنهان(مکنون) از یک طرف و کاهش تعداد زیادی متغیر به تعداد کمتری عامل از طرف دیگر به کار می رود. بنابراین روش تحلیل مولف های اصلی با این هدف بکار برده می شود که حتی المقدور از تعداد زیادی متغیر مشاهده شده، شمار معدودی عامل بیرون کشیده شود که هر یک از این عوامل از روی متغیرها و معنی آنها تفسیر می شوند.
در این تحلیل، درصددیم تا ساختار زیربنایی مجموعه نسبتا بزرگی از متغیر ها را کشف کنیم. پیش فرض اولیه محقق در این نوع تحلیل، آن است که هر متغیری ممکن است با هر عامل ارتباط داشته باشد. به عبارتی، محقق در این روش، هیچ تئوری اولیه ای ندارد و سعی می کند تا از بارهای عامل برای کشف ساختار عاملی داده ها استفاده کند.
دو هدف اصلی تحلیل عاملی اکتشافی عبارت است از:
آموزش تصویری تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل مولفه های اصلی در نرم افزار SPSS
Analyze >> Dimension Reduction >> Factor
آموزش خیلی جامعی هست واقعا کمکم کرد ممنونم.
کامل ترین آموزشی هست که تا حالا در مورد تحلیل عاملی دیدم هم مباحث تئوری و هم قسمت آموزش تصویری آن فوق العاده کاربردی است